Psoriasis - Mi van a bőr alatt?

PSZORIÁZIS KEZELÉSI MÓDOK

Ön és az orvosa együtt kell működjenek abban, hogy megtalálják a legmegfelelőbb gyógymódot pikkelysömörének kezelésére. A különböző terápiás lehetőségek megismerése segítséget jelenthet ebben, hiszen így már megfelelő háttértudással érkezhet az orvosához.

A pszoriázis kezelésének alapvetően három formáját különböztetjük meg:

 • some image
 • Helyi kezelés

  Az egyik leggyakoribb kezelési mód a helyi kezelés. Jó eséllyel ez lesz az első, amit az orvos javasolni fog a diagnózis felállítása után. A plakkokon látható pikkelyeket előszőr hámlasztókkal kell eltávolítani. Ezt követően általában a gyulladást csökkentő szteroid tartalmú valamint a hámsejtek növekedését gátló D-vitamin analóg készítmények jönnek szóba. A helyi készítmények kenőcsök, krémek valamint oldatok formájában érhetők el.

  Ezek a szerek a bőr felső rétegében fejtik ki hatásukat, ahol a tünetek jelentkeznek – nem a bőr mélyebb rétegeiben, ahol a tünetek gyökereznek. A helyi készítmények plakkokon való közvetlen alkalmazása lelassíthatja a hámsejtek növekedését.

 • some image
 • Fényterápia

  Úgy is ismert, mint fényterápia, mely szintén a bőr felszíni rétegeiben fejti ki hatását. Ennek során speciális lámpákat alkalmaznak, melyek ultraibolya (UV) sugarakat szórnak a bőrfelületre, és ezáltal gátolják illetve lelassíták az érintett bőrterületeken a tünetek kialakulását.

  Mind az UV-A, mind az UV-B spektrumú fényt használják. Speciális formája a fényérzékenyítő szerrel történő kezelést követően alkalmazott UV-A (PUVA) kezelés, illetve a 311 nm hullámhosszú fénnyel történő UV-B terápia (narrow-band UV-B).

 • some image
 • Szisztémás kezelés

  Súlyosabb, kiterjedtebb esetekben a helyi kezelés mellett belső, gyógyszeres terápiára is szükség lehet. Ez a fajta kezelési mód az egész szervezetben kifejti hatását. Szájon át szedhető gyógyszerek vagy injekciós készítmények tartozhatnak ide. A hagyományos szisztémás szerek közé tartoznak egyes A-vitamin származékok valamint bizonyos immunszuppresszív szerek. Az újabb szisztémás késztmények csoportját képezik az ún. biológiai terápiás szerek (lásd alább).

  Biológiai kezelés

  Ezek modernebb kezelési módok, melyek a súlyosabb stádiumú betegek számára jelentenek megoldást. Célzottan az immunrendszer bizonyos részein fejtenek ki gátló hatást. Általában infúzióban vagy injekció formájában alkalmazandók, mivel ezek a komplex fehérjekészítmények a bélből nem képesek felszívódni.

  A célzott kezelés hatására a bőrben csökken a gyulladásos aktivitás, a hámsejtek újra normálisan működnek. Fontos tudni, hogy ezeket a kezeléseket csak a kijelölt centrumokban dolgozó szakorvosok írhatják fel. A centrumok listája itt található